Țările din Europa care lovesc băncile cu taxă pe câștiguri excepționale. Analiză Reuters

de: Anca Lupescu
09 08. 2023

Italia este cea mai recentă țară europeană care lovește băncile cu o taxă pe câștiguri excepționale, o măsură surpriză luată asupra profiturilor acestora, care au fost susținute de creșterile dobânzilor, pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare. Reuters a analizat țările europene care au astfel de practici, pentru o privire de ansamblu.

Ce bănci sunt taxate pentru câștiguri excepționale

Mai jos este prezentată o imagine de ansamblu a impozitelor excepționale sau a taxelor specifice băncilor din țările europene:

REPUBLICA CEHĂ

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat în noiembrie o taxă de 60% pe profitul excepțional al firmelor din domeniul energiei și al băncilor, cu scopul de a strânge 3,4 miliarde de dolari în acest an din profiturile considerate excesive pentru a finanța ajutorul acordat persoanelor și firmelor afectate de creșterea prețurilor la electricitate și gaze.

FRANȚA

Președintele Emmanuel Macron a declarat în martie că firmele cu peste 5.000 de angajați ar trebui să împartă mai mult din profiturile lor „excepțional de mari” cu angajații, în loc să răscumpere acțiuni. Dar el și ministrul de finanțe Bruno Le Maire au exclus posibilitatea unei taxe pe profit.

Acest lucru se datorează faptului că băncile franceze se supun unei legi anti-uzură care limitează ritmul de creștere trimestrială a prețurilor împrumuturilor.

Franța are, de asemenea, un sistem de economisire reglementat popular, care reprezintă puțin sub 20% din depozitele bancare, cu un randament legat de inflație care se ajustează mai rapid decât ratele împrumuturilor, scrie Reuters în analiza făcută.

GERMANIA

Pentru unele dintre cele mai mari bănci din Germania, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 50% până la 70% față de minimele din perioada pandemiei, dar o taxă pe câștiguri excepționale nu a fost un subiect de discuție sub conducerea ministrului de finanțe pro-business Christian Lindner.

Ministerul german de finanțe a refuzat să comenteze măsura luată de Italia în august, dar a precizat că majorările de taxe sunt excluse în cadrul unui acord al coaliției guvernamentale germane.

UNGARIA

Guvernul Ungariei a modificat impozitele excepționale impuse sectoarelor cheie ale economiei într-un decret publicat în iunie, precizând că băncile pot reduce cu până la 50% plățile de impozite excepționale din 2024 dacă își măresc achizițiile de obligațiuni guvernamentale ungare.

De asemenea, a impus un nou „impozit social” de 13% pentru anumite tipuri de investiții, inclusiv pentru biletele de investiții și câștigurile din dobânzile la depozitele bancare.

ITALIA

Italia a aprobat pe 8 august o taxă unică de 40% pe profiturile pe care băncile le obțin din creșterea ratelor dobânzilor și intenționează să folosească veniturile pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare. Se așteaptă să colecteze mai puțin de 3 miliarde de euro din această taxă, potrivit unor surse.

LITUANIA

Parlamentul Lituaniei a aprobat în luna mai o taxă pe profitul neașteptat pe veniturile nete din dobânzi ale industriei bancare pentru anii 2023 și 2024, ca urmare a unei creșteri puternice a ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene.

Se estimează că taxa de 60% pe partea de venit net din dobânzi care depășește cu 50% media celor patru ani precedenți va strânge 410 milioane de euro pentru bugetul de stat și va fi folosită pentru a stimula armata.

SPANIA

Spania intenționează să strângă 3 miliarde de euro până în 2024 din taxa excepțională pe care a aprobat-o anul trecut pentru bănci și care impune o taxă de 4,8% pe veniturile nete din dobânzi și comisioanele nete ale acestora care depășesc un prag de 800 de milioane de euro.

SUEDIA

Guvernul suedez a demarat în luna ianuarie a anului trecut o „taxă de risc” pentru instituțiile cu pasive legate de operațiunile suedeze de peste 150 de miliarde de coroane suedeze (14,1 miliarde de dolari) pentru a consolida finanțele publice și a crea spațiu pentru a acoperi costurile pe care le-ar putea provoca o criză financiară.

Taxa era egală cu 0,05% din pasive în 2022 și a crescut la 0,06% în 2023.

Se preconizează că va strânge 6 miliarde de coroane suedeze pe an.

(1 dolar = 0,9112 euro)

(1 dolar = 10,6366 coroane suedeze)

MAREA BRITANIE

Marea Britanie nu a introdus o taxă pe profitul neașteptat al băncilor, dar din 2011 percepe o taxă bancară introdusă ca răspuns la criza financiară, care se aplică activelor din bilanțul global al băncilor britanice, precum și activelor aparținând operațiunilor britanice ale băncilor străine.